Shahmi mama...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Makan Durian



Ahmad Shahmi balik kampung lagi. kali kedua untuk bulan 12 ni..
aritu awai bulan kali ni hujung bulan..
seperti aritu kami singgah di Bentong,Pahang makan durian dulu..
inilah anak mama kalu jumpa durian..
ahmad x suka makan buah.. (serius) tpi kalu durian memang dia makan tpi x la byk. seulas dua..
kalau berselisih dengan lori yang bwa durian,mesti dia minta..

" nk satu durian,satu jer.., kedekut la mama lori tu.., min minta satu jer.."

lori tu bukan dengar pun. tpi layan jer la...
oklah.

mama saja nk update citer pasai anak teruna mama ni.

::Hiasi diri senyuman dihati::

:: HeP i 4 yEaRS::



NK UPDATE JUGAK..

"semoga mahligai yang kami bina akan terus kekal dan kukuh selamanya.. "

Doakan kebahgiaan kami sekeluarga kekal ya.. amin...

2-3 HaRi LaGi..


ai..
mama nk update gak walaupun bzz..
4 thun lepas bln disember macam ni mama tentu tengah sibuk.. yer laa nk kwin..
macam2 nk settle..
ngaq krusus pun waktu tu la kena pi.. seminggu lak tu.. emm.. blik tu 2 seminggu trus kenduri.. kenangan lama.. kini.. mama ngan abah (anis&shahid) disatukan pada 23 Disember 2007 pas isyak kt masjid kampung Kodiang Lama .. hehehehe kini 4 tahun dh berlalu.. cepat tul.. dh ada anak sorang pun AHMAD SHAHMI namanya.. ;-) thun ni mama x pi honeymoon kut.. sian x.. cuti mama dh habis.. bulan 11 dan 12 mama dh cuti sakan.. sbb pakndak dan ayahngah shahmi kwin.. terpaksa la mama korbankan cuti mama.. so, honeymoon postpone cuti raya cina laa.. x pa la.. berkorban tuk keluarga.. mama pun x tau nk pi mana lagi. abah suruh mama pilih tempat yg nk pi.. memandangkan keaddan mama x macam bwa shahmi dlu.. mama pun x pilih lgi kemana arah tujuan kelurga kecil kami ni.. paling best mama pi, kenyir la.. masa tu shahmi 6 bln dlm perut mama.. ;-) pastu kita pi tganu lagi, kemudian melaka.. emmm..langkawi cuti biasa2. cover cuti2 malaysia.. mood mama thun ni sangt2 malas nk berjalan..x kira la makan angin @apa2 ajer.. tpi terpaksa dalam kerelaan.. balik kampung pun mama malas sangt.. mama nk rest ja kt umh.. tpi nk wat cmna.. dah nama tanggungjwab.. layan jer laa.. harap2 thun depan mama akan enjoy berjalan mcam thun2 lain k.. sian shahmi.. thun ni mama x bwa dia main air.. ;-) 0klah... letih la.. nk tido jer rasa.. jiwa berkerja belum hadir dengan ikhlas walaupun arini dh msuk 20hb.. sangt2 malas yg belum pernah mama rasa sepanjang mama bkerja di sini selama 5 thun.. apa pun. SMILE...

Bulan yang Bz....



ai..

lama sungguh mama x update pasai citer ank teruna mama.. dh nk masuk 3 tahun dh ank mama.. mama x sempat la.. mama bercuti bln 11 baru-baru ni.. masuk bln 12 adoi..byk nya kerja.. rasa cm nk cuti terus ja.. tpi mama muda lgi la.. ;-) awainya nk pencen..

sabar2.. nti cuti besalin mama nk ambik 3 bln la.. malas la nk masuk keja.. uhuhuhuh tah-tah pas masuk keja semula.. ehem ehem.. trus antar surat bhenti kerja.. kahkahkah.. ramai yg menanti untuk take over tugas mama tu..

bln 12 adalah bln paling x dak mood bkeja... tpi tpksa.. kerana tanggungjawab... mama dh x larat nk layan kerenah mereka2.. garang skit dh kta kita singa.. mama bkn garang cuma tegas jer.. kalau dh kena submit pagi jgn la antr ptg..
( sshkan kalu dh x fhm ayat senang)


mama sabar jer la.. x lama dh kan abah kan.. :-) mama nk jdi housewife la.. jdi teacher shahmi n adik-adik shahmi.. heheehehe.. bila kah masa itu akan tiba... tungguuu...

oklah.. mama ambik masa rest otak sblum smbung kira-kira...
jumpa lagi...


hiasi peribadi senyuman dihati.. peace...

=11.11.11=

read this ! dalam kitab satanic the holy is...

satan .Yg Mr St Wingstonbfather satan bagi tahu yang 11.11.11 hari kebangkitan anak setan dan dajjal yang akan memerintah dunia dan orang akan memuja-muja pada hari keramat yg bratus tahun Wiliam satan tunggu-tunggukan . Sebenarnya orang tak akan tahu apakah makna tarikh tersebut malah hari Jumaat datangnya kami untuk menyesat semua agama islam , kristian dan buddha . Dan di mana nanti yahudi dan kami akan gembira kerana kebodohan manusia yang ada agama tapi tidak guna dengan betul .Sesungguhnya father of god satan akan terus menyesat anak-anak adam , St Mary and Crist Jesus . Maka kiamat akan muncul pada hari Jumaat dan tarikh ini bermakna untuk kami .Semperna keturunan kami 6.6.6 9.9.9 dan 11.11.11 .

sumber: google..

Sebelas sebelas duaribu sebelas ...11/11/2011



Salam..

Arini byk org kenduri kawin.. Akad nikah,tunang etc..
SEMOGA SELAMAT SEMUANYALAH..

kepada yg menimbang cahaya mata pada trikh cantek ni..tahniah..
pada yang memilih tarikh ni nk masuk umh baru ker.. dpt bini baru keta baru dll.. hehehehe


Tarikh cantik dan menarik.. 11.11.2011 ada 6 nombor satu dlm tu..

mama pun x tau nk citer apa.. hehehehe

dan mama nk wish selamat pengantin baru kepada abang mama aka pak ndak shahmi yang akan menjadi suami org pda petang ni pas asar majlis akad nikahnyer....
"Jadilah suami isteri yang saling melengkapi antara satu sama lain.. kerana kita manusia biasa yang serba kekurangan.."
peace...

layan jer la...

video

ai.. lama jugak mama x citer kt sni..
x sempat..
mama sht.. shahmi bertambah bijak dengan soalan2nya..
(almaklum laa dh pandai skit bercakap..nk tnya itu ini la..)
shahmi sekarang minat gila citer buaya ngan kerbau ni.. kadang2 mai gigit kita konon dia buaya..
pengaruh video yg mama downlod.. mama x larat nk tgok boboi dh. mujur search & jumpa video cam ni.ada gak faedahnya..

mama x sempat nk ambik pic terbaru dia..
tapi sekarang kalu abah dia balik terus x mau pi sekolah.. pandai tu..
bila abah cakap nk pi jalan2 nak la mandi nyer.. tpi abah bawa pi sekolah.. hehehehe
tipu sunat..
monyok la dh kena tipu...

mama byk jugak cuti bln ni. setiap kali isnin kalu x silap.. hehehe..
minggu depan ja x cuti..tpi minggu sekali lagi mama ambik isnin selasa..

nk pi ambik maksu shahmi...
lama shahmi x jumpa maksu.. masa antr dlu shahmi x boleh jalan.. sekarang dh lari...



~Resepi Spaghetti Bolognese~


untuk saper2 yg teringin nak makan spaghetti bolehlah mencuba resepi dari oh malaysia ini..
menang sedap.. bebaloi... nyum nyum nyum...
naper mama wat post ni??? hahahahaha..
mama dh lama nk makan .. mama tunggu seseorang watkan untuk mama..
tpi kmi semua terlalu bzzz.... mama fham yer klau lambt pun.. tpi kena wat jugak ek..
tunggu k.miza wat..hehehehe.. k.miza.. i waiting ur spaghetti ....
terpikir jugak...
BILA KITA X BZ EK.. UHUHUHUHU.. ARI2 ADA JA KJA BRU MASUK..


sumber dari:
http://ohmalaysia.com/resepi-spaghetti-bolognese/

Bahan-bahan (5-6 orang)

1 paket spaghetti
500g daging cincang
1 tin tomato puri
6 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dihiris nipis)
1/2 biji lobak merah (dipotong dadu)
1/2 biji capsicum (dipotong dadu)
3-4 biji cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara

  1. Untuk spaghetthi, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam. Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
  2. Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  3. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga warna daging keperangan.
  4. Masukkan tomato, lobak merah, capsicum dan cendawan butang. Goreng sehingga sayur lembut.
  5. Masukkan tomato puri, air dan susu. Kacau hingga sekata.
  6. Masukkan oregano/Italian herbs dan stok daging lembu (optional).
  7. Kalau tak cukup masin, tambahkan garam.
  8. Biar sehingga mendidih kemudian masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
  9. Siap untuk dihidangkan.

~Sekitar Pertandingan Bercerita Cerita Rakyat 2011~


AHMAD SHAHMI yang berani.. syabas...
  • berani naik pentas..
  • berani dihadapan orang ramai
  • berani berkomunikasi dengan yakin
  • segala-galanya.. not bad.. i love u..


Pertandingan Bercerita Cerita Rakyat Pra-sekolah
1 oktober 2011

Pertandingan Bercerita Cerita Rakyat Tahap 1
2 Oktober 2011
Persiapan tempat untuk 8 OKTOBER 2011 /Tahap 2






Baca..baca..& baca..


Ahmad Shahmi dah 2 tahun setengah..
alhamdullilah..
minat terhadap buku yg dipupuk dri kecil2 sampai skrang macam ok la.. masih meminati buku..
mama harap anak mama akan jdi anak yg sukakan buku..

because i love book too..

Bzzzzzzzzzzzzz


ai... mama masih lagi disini..masih di PPANPs.. x balik lgi pdtk.. uhuhuhhuhuhu
rindu kt adik2 pd.. dh lama x wat xtvt kt depa.. sori yer..
adik2 wat xtvt ngn abg pulak la yer..

pas jer raya bru ni.. smua ptugas bzzz.. dengan majlis hari rya la.. dll.. tpi ada gak yg x bzzz hahahaha..
sendiri mau ingt arr..
---------------------------------------------------------------
k,la.. mama undur diri...
misss pdtk...



Tiada Penyakit Yang ALLAH Jadikan Yang Tiada Ubatnya


::ubat ahmad shahmi mau ker bdk 2 tahun mkn semua ni...::


salam Aidilfitri kut.. hehehhehe
kali ni mama nk story pasal DEMAM.
raya ketiga anak teruna mama demam.. masa tu masih kat pahang.. pi raub cri klinik.. mna la nk jumpa klinik buka ari raya ke3 kecuali klinik tertentu...
pusing dua tiga kali bandar raub jumpa laa satu klinik cina.. hentam ja la..
ambik ubat blik... shahmi x serasi ubat klinik tu mungkin.. masih macam tu jugak..

3 ari kemudian.. mama balik kodiang.. ptang tu pi la klinik Dr Othman.. klinik ahmad shahmi..
register jer nama.. trus panas kt bdan dia makin kurang.. btul.. mama x tipu..
selalu cm tu ..belum jumpa doktor lgi.. kalu jumpa doktor.. x makan ubat pun shahmi dh ok.. serius mama citer ni.. heheehhe..
org punya la ramai..sbb ari pertama buka selepas raya.. macam2 penyakit la kan..
shahmi dpt no. 39..masa tu bru 17.. adoi.. sabar jer la.. dia diam jer.. dok dengan mama...

akhirnya tiba giliran shahmi..
doktor tu check skit,pegang skit,sembang skit.. dh..
keluar jer bilik dr. shahmi dh cm ok.. adoi la..
masuk kete jer jerit2 main.. emmm... memang serasi btul la doktor ni...

3 hari kemudian,Ahmad shahmi mama btul2 sht seperti biasa.. mangsa yang menerima demam shahmi mestilah mama... uhhuhuhuh..
2 minggu mama demam.. btuk,selsema,pening kepala sampai laaa sakit urat..
terima jer la.. ujian kecil ini... 2 klinik mama pi cri ubat yang serasi ngan mama... klinik ke 3 mama dh ok skit.. alhamdullilah... mama menang dh agak.. cuma mama malas nk pi jer..hehehehe..


sok mama keja cm biasa... dh ok skit..
oklah.. tu jer kut mama nk story kali ni..
nti mama citer lgi k..

mama undur diri..
hiasi diri senyuman dihati

~Selamat Hari Raya Aidilfitri~


Selamat Hari Raya mama sekeluarga nak ucapkan..
sekiranya ada yang tersalah bicara,tersalah coretan mama mohon ampun dan maaf..
ahad ni mama akan bertolak balik ke kampung di Felda Tersang,Raub Pahang..

kepada yang akan pulang berhari raya berhati-hati dijalan raya..pandu cermat jiwa selamat..
pastikan rumah berkunci untuk mengelakkan berlaku kecurian.. maklumkan kepada jiran atau balai polis..

mama pun x tau nk coret apa dh..
semangat hari raya dh mai..
mama dh stat cuti esok..
esok sabtu mama ada appointment dengan Dr Husainy kt PMC.
harap berjalan lancar.. dan mama dapat no awal la skit..

pas tu mama plan nk cri tudung la.. bju rya dh siap tudung x bli lgi..
huhuuhuhhu...

k,la..blik elok2 k..
perantauan dari Kodiang.. welcome back...
selamat pulang ke kampung halaman..
jalan lupa pi Nat Kodiang no..




~::Wang Kelian::~





Ai.. mama nk story skit pasal picture yang mama bru upload ni…

Dal lama dah.. tpi bru nk citer…

Sehari sebelum puasa mama abah tokwan dan tok x dilupa ahmad shahmi telah mengadakan lawatan ke WANG KELIAN ,PERLIS. Kami pi pun dah kul 10 dari kodiang..

Sampai ja kat sna dh kul1130. melalui GPS abah yang baik ati tu,sekali lagi mama dibawa ke jalan yang jarang mama lalui.. emm..GPS memang suka bawa kami meneroka jalan yang sunyi sepi.. x suka mama…

Akhirnya kami pun sampai.. mama teruja sebab dah lama ajak abah pi.. tpi orang x layan….

Sampai sana..jalan2.tengok mcm2 la…

Last sekali mama beli mangkuk tingkat knon boleh pakai masa balik rya..bawa bekal la konon…

Pastu beli tong air yang comei cm mama.. konon2 rya leh pakai x yah buat air byk kali..

Kasut mama.. jam dinding yg besar dan murah…

akhirnya .. kami masuk satu kedai… kedai yang merakam detik ceria ahmad shahmi…

kedai yang dipenuhi dengan moto kanak-kanak…

wow… shahmi teruja.. tpi kami wat dek saja..tau dah x kan beli..keta kt umh tu x naik pun…

dia besa la tunjuk bakatnya seperti gambar tu…

last story..

memang abah x beli moto tu walaupun harganya murah dan boleh dikurangkan lagi..

lain kali abah dia cakap.. so,shahmi… sendiri mau ingat..jom balik…


~KaD uCAPAN HaRi RaYa aIDILfiTri~


emmm... hari ni baru 16 hari berpuasa... lagu kat radio tdi dh berputar lagu hari raya.. mama pun layan jer la.. ajak shahmi join mama nyanyi lagu raya..shahmi pandang jer mama... emm..mesti shahmi x tau ni kan... tau lagu 1 malaysia ja... Nanti teacher ajar shahmi lagu raya pula la tu.. hehehehehe.minggu lepas teacher dh ajar buat kuih raya kan..
Lagu balik kampung memang shahmi dh pandai..sebab... mama shahmi selalu nyanyi dalam keta kan.. skrang pulak,aktif kt iklan tv lagu balik kampung..
bila dengan versi iklan baru shahmi dpt tangkap.. mama punya lagu x leh tangkap.. naper ek.. lari pitching kut..
hehehehe

----------------------------------
dlu,kalau raya ada la kad ucapan..sekarang e-kad dlm e-mail pun mama x dpt,yg pasti nanti blambak2 kt fb ..x caya tunggu k...

seminggu nk raya mesti banyak punya ucapan hari raya..

(kalau citer bab kad ucapan hari raya... mama da secret ni..)
mama simpan kad yang abah bagi dalam album kawin.. dari mula kenal sampai laaa.. tunang.. bykjugak.. menunjukkan lama jugak la..mama kawan gan abah...
3 hari sebelum rya...abah pasti bg kad kat mama.. kalu x bgi..emm.. mesti masa tu mama merajuk kut.. ehehehe... merajuk ada yg pujuk...tpi...kad berhenti bila mama dh jdi isteri abah..
pernah mama tnya abah..mana kad...abah senyum jer...

itulah alkisah kad... lari tajuk la pulak...

oklah..
mama berundur dulu...

::Hiasi Diri Senyuman Dihati::



~SHaHMI~


shahmi kalau dengar azan pasti kalut nak pi bilik air..nak sembahyang..
basuh tangan
cuci muka
basuh kaki

dh siap....

masuk bilik..ambik sejadah sembahyang 2 rakaat siap..

apa pun layan....

tahniah my handsome boy...

~aktiviti Shahmi & taska~


minggu ni ada penglibatan ibu bapa yang 4 jam tu..
mama buat 2 jam. kul 9.00 hingga kul 11.00. sbb minggu depan ada aktiviti bacaan surah yasin sempena nak sambut ramadan...

selama 2 jam tu mama hanya sempat bersama anak-anak ni sebelah pagi mereka menyanyi lagu bersama-sama. mcam2 lagu ada..lagu katak la lagu burung la mcm2 laa
kemudian membaca doa nak belajar.

setelah air kt kolam tu cukup,anak-anak ini,beratur lelaki dan perempuan. sama-sama menuju ke kolam.
macam anak itik anak-anak ini bila jumpa air..

lepas mandi manda,masa untuk minum pagi..

bila semua dh minum pgi,anak-anak akan pergi ke teacher masing-masing. seorang teacher 5 orang anak. shahmi bersama cikgu nurul...

mereka akan diajar mengikut sukatan pelajaran berdasarkan umur masing-masing.
pagi tdi,shahmi melihat belalang mengunakan kanta pembesar..

mama pun,mengambil kesempatan untuk melarikan diri..

petang nanti mama ambik shahmi yer..
oklah,mama undur diri..


~Hiasi Diri Senyuman Dihati~

~pulang ke kampung halaman~

salam..

mama dh ready bsiap..

sementara tunggu abah blik dri kedai..mama sempat ler bblog skejab..

setelah seminggu mama berkampung di Gunung besout ni, tiba masanya mama n shahmi pulang ke kampung halaman..di kedah.


org cm kami ni biasalah..cuti hanya tuk keluarga..(PJJ)

isnin ni bermulalah aktiviti yg memeningkan kepala mama..(kerja)

kadang2 rasa bosan dh ngan keja ni.. asyik nk mengadap muka manusia yg nk kena suap jer

usaha sikit pun x boleh.. tah la..kalu mama mbebel byk2 kt sini,nti ada pula yg terasa.. so,kita biarkan la.. fullstop story tu..

emmm...

mama pun x pasti bila mama akan smapai sni lgi.raya ni pun myb akan balik pahang jdi x singgah la ker perak ni..

lepas rya mama akan kumpul cuti sbb nk cuti lgi next month tu..

emmm...

apa pun..layan jer la...

x lama dh..


oklah,

mama undur diri dlu..


blog ni akan berehat sebentar sbb nti mama x sempt nk berblog pun..

asyik pikir pasai manusia ja..


layan..

~:: I & U::~


How can you“SM_LE”without “I” ?


How can yoube “F_NE”without “I”?


How can you“W_SH”without “I”?


How can yoube “FR_END”without “I”?


“I” am Very Important !!


But


this “I” can never achieveS_CCESSwithout “U” !!


And


That Make “you” More Important Than " I "




~Ronda2~

Perjalanan yg x best.. tpi ok2 jer..


Arini abah cuti khamis-jumaat. jdi pada terperuk jer kt umh...

mama ajak abah pi sogo.tgok bju shahmi jer la..nk cri bju abah skali..

bju mama x payah la.. ;-)

sekali plan jdi cam lain pula..

apa pun layan jer...



abah bwa mama pi ronda Sungai Besar,Selangor.

Mama,Abah,Shahmi,Wan,Aki and Moyang.. kami berenam menaiki satu kereta menuju ke sg .besar.. konon2 nk tgok apa yg best kat sna.dgr citer byk kain2 murah2..


Abah mengunakan GPS memandu dengan bergayanya...

bertolak pun dh kul10. jalan punya jalan punya la lama.. Masuk felda keluar felda.. yg mama ingt satu kampung tu kg serigala.. hehehehe.. sbb apa mama ingt??? sbb mama nampk perpustakaan kt situ..biasa laa jiwa buku ni kalu pi mna pun..ttp bawa.. hehehehe



tpi perjalanan yg panjang membuatkan mama dh x excited nk tau apa ada kt sna. mama rasa marah kt GPS tu bwa kami sekelurga jalan yg x best..

akhirnya mama sampai jugak kt sna..

sampai jer mama trus cakap kt abah,kita mkan dulu nak?


kami sekeluarga pn mkn la di kedai Lela Best: Nasi Embeng..



masuk kedai keluar kedai.. (biasa2 ja mama ckp..) best lgi nilai mama ckp kt abah la..;-)

kul 4 kami trus ke KL.. sampai kul5 lebih dh. perjalanan ke KL mama tido jer..

cri bju shahmi n bju abah kita sekelurga pun bergerak pulang..



::mlm::

Lokasi:Resturan Dusun Bay.

Ikan Siakap Masam Manis

Sup Campur

Kailan

Kerabu Perut





sampai umh dlm kul11.. shahmi masih segar bugar sbb 2x tido..

mama dh letih nk g tido.pndai2 la bwa diri yer..ank mama..




ok..


mama undur diri.. bye2..

Rezeki ambik ja lah..

emm... pagi2 buta ni, mama nk tunjuk surat yang mama terima dari abah... hehehehe.. bkn dari posmen yer.. sbb posmen antr kt ofis,abah antr kat mama..


surat apa pulak yg mama dpt bulan julai ni...


sepatutnya bulan julai mama dapat surat sambung kontrak kut.. maklumla..kontrak tmat 15 julai 2011.. tunggu jer laa... TETAPI...


jeng...


jeng...


jeng...




mama dapat surat rezeki la..


bonus KPF.. Alhamdullillah...





apa lagi..buka laaa..tgok berapa juta dapat thun ni.. thun lepas sikit jer...


x kisah la..asal ada daripada x ada kan..


dengan perasaaan gumbiranya.. mama buka laaa.. sengih sampai ke telinga...




jeng.....


jeng.....


jeng.....










Alhamdullillah...


rezeki bulan julai la ek.. apa yg mama dapat simpulkan..


kita kena ada simpanan hari tua anda...


selain ASB dll saham...




sekian,cerita mama untuk pagi ini




mama undur diri..


hiasi peribadi ,senyuman dihati..
























@Shahmi aktiviti Taska

Lawatan ke Kebun Sayur


ai semua..
(ENTRY ni baru ditaip..walaupun kejadian dh berlaku 2 minggu lepas.anggap jer minggu lepas ek... hehehehe)

minggu lepas kami sekeluarga (mama,abah n shahmi) mengikuti aktiviti Lawatan Sambil Belajar Taska Shahmi...
biasalah ramai keluarga.. mesti ada yang lambat dll masalah.. tambahan anak kecik lagi kan..jadual kul9 bkumpul di depan Taska berginjak ke angka 10.. emm.. tunggu jer laaa..
seramai 15 keluarga sertai aktiviti ini..

lepas pi melawat Kebun Sayur..ambik masa 2 jam jugak kt situ..
kami berkonvoi ke Bukit Ayer,Perlis..
makan tengahri. semua keluarga membawa satu jenis makanan. bila dikumpulkan.. amboi.. macam kt gerai pulak.. dh x tau nk pilih apa..

lepas mkn jer.. mama n fmily beransur meninggalkan majlis..
x mandi pun,sbb kt sana sungai tu tgh dicuci..
tuk keselamatan anak2 x payah la mandi..

selain mengajar anak-anak kita mengenal sayur-sayuran.. aktiviti seperti ini dapat mengeratkan hubungan kita dengan anak kawan2 kita jugak..

==================


::Kecewa;:

salam...
mama mencoretkan disini dengan emosi yang tak stabil..
mama kecewa..

Tempat keja mama la.. (Penjawat Awam) Dibekukan cuti 4hb-15hb...
mama dh isi borang cuti 2 minggu lepas. mama nk cuti 11hb-15hb.. so????
apa yang dirancang x jadi.. emmm...x leh balik perak..x leh balik pahang..
duduk laa kat sni sajer...
uhuhuhhuhu... geramnya....

Mama pun x faham dengan masyarakat Malaysia. Negara dah aman damai.. nak wat rusuhan la,itulah inilah.. ingatlah wahai manusia disana,Malaysia ni dah ckup aman dah..
x payahlah kerana politik yg x ke mana tu..
masyarakat yang kacau bilau..

mama petik ayat ini:

yang kalah jadi abu
yang menang jadi arang
yang melopong orang melayu
anak cucu tercengang-cengang
bumi dipijak milik orang....


oklah...
mama undur diri...
hiasi diri senyuman dihati..

PaHaNg+PeRaK+KeDaH+PerLiS



cuti...cuti..cuti...
Jalan2 cari makan...
emmm.. kali terakhir mama cuti bln 3..hehehe.. cam lama x cuti..


tilik kalender bln 5 ehem ehem.. byknya cuti.. hari pekerja jatuh hari ahad trun ke isnin.. emm.. plan nk cuti,tpi byk keja laa.. mama pun x jdi cuti sambung.. sabar yer abah..

tilik sekali lgi.. yahooo.. dh jumpa..

WESAK DAY & HARI KEPUTERAAN TUANKU RAJA PERLIS.
(Selasa & Rabu)

jadi mama terus ambik borang cuti...apa lagi isi la ::isnin,khamis n jumaat:: dapat la seminggu..

kita boleh balik kampung...

ari sabtu pgi kami sekeluarga.. ( mama abah shahmi) berangkat laaa ke negeri PAHANG..
seharian dalam kereta akhirnya sampai laaa di kampung ...

sabtu -selasa


hari selasa petang kami sekeluarga sekali lagi berangkat ke negeri PERAK pula..

abah kerja ari rabu.. so,shahmi apa lagi.. berholiday la kita kt umh abah pula ya...

rabu-jumaat

pagi sabtu(esok) kami sekeluarga dijangka akan pulang ke KEDAH..

negeri kelahiran mama n shahmi laa...


mama n shahmi akan kembali ke negeri PERLIS untuk meneruskan agenda kami masing2..

mama dengan kerja mama..shahmi dengan taskanya..

setiap kali cuti panjang kami sekeluarga akan menghargai detik2 masa ini..

seperti kata "masa itu emas"




mama undur diri..

hiasi diri senyuman dihati





Minat Belajar Dipupuk Pada Usia Awal Kanak-Kanak



Minat belajar dipupuk pada usia awal kanak-kanak



PETALING JAYA 12 April - Mewujudkan asas kukuh untuk kanak-kanak belajar dan membina kemampuan meneruskan pembelajaran sepanjang hayat amat penting bagi menentukan mereka terus menjadi aset kepada negara.Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berkata, semua pihak perlu memulakannya dengan membina asas yang betul untuk menjadikan generasi akan datang mempunyai minat mendalam untuk belajar.Menurut beliau, kewajipan membina asas pembelajaran sepanjang hayat tidak hanya dipikul oleh kerajaan malah dikongsi bersama pihak sekolah, keluarga, komuniti, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan sektor swasta.


Sehubungan itu, Rosmah memetik kata-kata Mahatma Gandhi, "Hidup seolah-olah kamu akan mati esok dan belajar seolah-olah kamu akan hidup selama-lamanya"."Saya percaya itu adalah falsafah yang betul untuk membina negara yang bersifat intelektual, berbudaya dan bertamadun spiritual," katanya pada Sidang Kemuncak Pendidikan Malaysia 2011 Ke-15 anjuran Institut Kajian Strategi dan Kepimpinan (Asli) di sini hari ini.


Rosmah ketika menyampaikan ucaptama 'Memupuk Fikiran Kanak-kanak - Membina Asas Untuk Pembelajaran Sepanjang Hayat' berkata, asas penting untuk pembelajaran sepanjang hayat ialah berkemampuan untuk belajar, meninggalkan tabiat lama, belajar semula serta mempunyai motivasi bagi mendapatkan pengetahuan dan kemahiran baru.


Beliau berkata, ia hanya akan tercapai dengan kebolehan membaca, mengira, mempunyai kemahiran dalam teknologi maklumat, mencari maklumat, memberi alasan, menyelesaikan masalah, menguasai bahasa asing, bersemangat keusahawanan dan berminat untuk belajar.Kesemua kemahiran ini ujarnya, mesti dipupuk pada usia awal kanak-kanak.


"Kanak-kanak perlu diberi peluang untuk berinteraksi dengan alam sekitar, dibenarkan mencari pengetahuan baru dan nilai-nilai berdasarkan pengalaman konkrit supaya mereka dapat membina kemahiran berfikir," ujarnya.


Pembelajaran sepanjang hayat kata Rosmah, amat diperlukan hari ini bagi membolehkan kita mengikuti perkembangan dan perubahan teknologi yang berlaku dengan pantas.Beliau menambah, pembelajaran sepanjang hayat turut menjadi komponen penting dalam mengatasi dan menyelesaikan isu-isu utama global seperti masalah buta huruf, kesihatan, mengurangkan kemiskinan, masalah sosial, mengekalkan pembangunan dan memartabatkan kuasa wanita.



sumber:


http://permata-media.blogspot.com/2011/04/minat-belajar-dipupuk-pada-usia-awal.html

::Perkembangan Heroku Ahmad Shahmi Part 3::



---> Continue part 3






salam....

mama nk sambung story ttg shahmi yg dh masuk school..
oleh sbb shahmi masuk lambat seminggu dari kawan2 yg lain.. ari pertama shahmi hanya mama dan abah jer..tunggu..,shahmi ditemani mama n abah.. cuma mama half day.. abah yg full day tunggu.. hehehee.. besoknya shahmi masih x sesuai dengan keadaan disitu.. abah tunggu shahmi,mama keja.. baik kan mama..


3 hari jer abah tunggu..,masuk ari ke-4 kt taska..shahmi demam. malam dia mengigau2..badan pun panas sgt+selsema ( terlalu byk menangis barangkali). besoknya,mama pun telefon cikgu kay bgtau shahmi demam.. 2 hari la cuti.. tok kembali menjaga shahmi sepanjang shahmi demam. tok ngan wan pun sunyi bila shahmi dh masuk taska. x der org kt umh..



ptg,blik keja mama trus bawa shahmi ke klinik.. doktor cakap panas dia tinggi sangt.. bahaya..
emmm... demam lgi..

setelah dua hari bercuti sambung sabtu ahad 4 hari laaa...


isnin tu,shahmi pun kembali ke taska.. mama hantar... bgun pagi sendri x payah mama kejut, tok cakap nk mandi.. dia pun ambik tuala pi bilik air.. amboi... berdikari nampak..


semua dh settle..mama pun hantar la kat taska. sampai depan taska.. 3 langkah lagi nk masuk taska.. huahuahuahua... meraung lagi...

mcm tu laa hari2 .. bangun pagi excited nk pi taska.. sampai depan taska.. meraung..

tpi mama tetap tingai jer..mama wat hati kering jer..

sedih tu sapa x sedih.. tpi tuk kebaikan anak mama jugak..ptg mama akan datang ambik anak mama..

tghari mama call teacher kay tnya khabar berita.. semua berjalan lancar..

depan mama ya meraung.. mama x dak.. ok jer..

layan....




mama tahu anak mama suka ke taska tu.. cuma nk mama bersama.. x leh la sayang..mama kerja..




oklah.. tamatlah story shahmi di Taska Permata Negara..
mama harap anak mama akan lebih berdikari disana nanti... bukan mudh nk masuk sini..shahmi antara yang bertuah..mama harap shahmi akan faham nanti...



mama & abah love u muaah...

intan payung mama


mama undur diri.. hiasi diri senyuman dihati

::Perkembangan Ahmad Shahmi Part 2::

continue part 2...



Mama dapat panggilan telefon dari kawan mama.. cik mila dari tuttt..
katanya ada iklan borang untuk masuk taska permata. ada taska permata nk buka..tpi x tau bila akan beroperasi.. mama terus teruja..dan ingin mencuba... hehehe


sok pagi2.. mma trus pi Pejabat SUK.. nak ambik borang.. dapat borang terus isi.. besoknya hantar balik borang tu..manala tau rezeki ahmad shahmi kt situ..

tunggu punya tunggu dah masuk tahun baru..

mama bgtau abah nk postpone hantar shahmi ke taska.. nk tunggu result PERMATA.. 3 hari sebelum 30.3. 2011.. besday anak mama yang kedua...mama dapat panggilan telefon daripada Jabatan Permata Negara.. Anak anda berjaya ke Taska Permata..


yeyyeye...

mama yg over2 gembira... bgtau abah terus.. hehehee... awalnya shahmi dapat hadiah ek.. hadiah dpat masuk sekolah


mama ngan abah pun pi la shoping2 konon,peralatan shahmi nk masuk taska... anak sulung..mak ayah yang over..

dua hari sebelum tarikh pendaftaran...

jeng jeng jeng...


Perlis dilanda banjir kali kedua...

apa nk buat..sekali lagi dapat panggilan yang memberitahu pendaftaran ahmad shahmi ditunda...

akhirnya...seminggu kemudian,bermulalah arena shahmi ke sekolah..

abah n mama ambik cuti untuk hantar shahmi pagi ni.. sbb ada taklimat ibu bapa..

pagi tu shahmi pun cm teruja jer.. rasanya dia ingt mama n abah nk bawa pi jalan2..

x kisahlah...


pendaftaran dh selamat...ada 15 budak semuanya.. teacher 3 orang..shahmi pun cm suka jer taska tu..mau x suka..permainan punya la byk.. bola n binatang kesukaannya pun ada.. sok x tau la apa akan berlaku..


kita sambung lagi citer ni ek...

mama nk buat keja rumah pulak... hehehhehe...



hiasi diri..senyuman dihati..


continue part 3

::Perkembangan Heroku Ahmad Shahmi part 1::

::anak mama yang cute::


ai..salam satu malaysia...

dh lama mama simpan memori ni,nak citer dalam ni..

apa berlaku tahun 2011 dalam hidup anak mama yang sorang ni..

arini mama nk citer ttg perkembangan terbaru shahmi.


shahmi dh masuk taska.. ;-)


mulanya mama plan masuk jer 2 tahun, trus hantar shahmi taska. tujuan nak memberi pendedahan pada shahmi.. nk jugak dia dapat ramai kawan.asyik kawan ngan sepupu perempuan dia yg 3 orang tu jer.. kawan la dengan budak lelaki pula kan.. mama pun bg cadangan kat abah shahmi..

Alhamdullillah,mendapat sokongan padu.. mama tahu,cadangan mama ni,akan memberi impact pada tok n wan.. wan n aki shahmi.. biasala cucu kesayangan.. tok n tokwan diam ja bila mama bgtau.. walaupun cara mengambarkan perasaan mereka.. mama tetap dengan keputusan nk hantar shahmi ke taska.. hehehehe.. wan n aki.. mama serahkan urusan itu pada abah shahmi..


hujung tahun dalam bln 11 dan 12,mama merisik dan mencari taska yang paling dekat,selamat dan macam2 lagi laa.majalah pa&ma menjadi rujukan mama..untuk kebaikan anak mama nti.. pamplet belambak2 mama dpt..abah blik je trus tunjuk.. pi survey pula. abah lebih teliti dari mama.. hehehehe


akhirnya..mama dapat laa satu taska berhampiran tempat keja mama.. abah pun setuju.. tempat tu mcm ok laa.. walaupun hati ckp..sian anak aku nk dok ramai2 dalam satu rumah ni dari pkul 9 hingga 6..

satu petang yang damai.... mama dapat panggilan telefon dari seseorang...


dan..


continue.....


hiasi diri senyuman dihati..

MEI 2011

assalam... berhabuk la blog ni...
masuk jer bulan Mei.. mcm2 aktiviti akan masuk dalam list... emm...
  • HARI PEKERJA
  • HARI IBU
  • HARI GURU
  • HARI WESAK ( mama dpt cuti)
  • HARI LAHIR
emm.. rasanya dh ckup kut...
5 hari yang termasuk dalam bulan mei..
tpi mama sangt suka bulan mei..jadual mama akan padat..
x ckup 24 jam rasanya..

mama nk explain satu2 pun x ckup masa..
nti la mama ada byk masa nti mama cerita.. tpi yg best hari lahir la..
nk tunggu apa hadiah tahun ni...
heeheheheh...

oklah.. mama undur diri dulu
HIASI DIRI SENYUMAN DIHATI...