Shahmi mama...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

~Resepi Spaghetti Bolognese~


untuk saper2 yg teringin nak makan spaghetti bolehlah mencuba resepi dari oh malaysia ini..
menang sedap.. bebaloi... nyum nyum nyum...
naper mama wat post ni??? hahahahaha..
mama dh lama nk makan .. mama tunggu seseorang watkan untuk mama..
tpi kmi semua terlalu bzzz.... mama fham yer klau lambt pun.. tpi kena wat jugak ek..
tunggu k.miza wat..hehehehe.. k.miza.. i waiting ur spaghetti ....
terpikir jugak...
BILA KITA X BZ EK.. UHUHUHUHU.. ARI2 ADA JA KJA BRU MASUK..


sumber dari:
http://ohmalaysia.com/resepi-spaghetti-bolognese/

Bahan-bahan (5-6 orang)

1 paket spaghetti
500g daging cincang
1 tin tomato puri
6 ulas bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji tomato (dihiris nipis)
1/2 biji lobak merah (dipotong dadu)
1/2 biji capsicum (dipotong dadu)
3-4 biji cendawan butang (dipotong dadu)
1 cawan air
1 senduk susu segar
1 kiub stok daging lembu (optional)
Oregano atau Italian herbs
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis

Cara-cara

  1. Untuk spaghetthi, rebus dalam periuk besar, tambah sedikit garam. Angkat bila spaghetti sudah lembut dan kemudian toskan.
  2. Untuk sos bolognese, tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
  3. Kemudian masukkan daging cincang. Goreng hingga warna daging keperangan.
  4. Masukkan tomato, lobak merah, capsicum dan cendawan butang. Goreng sehingga sayur lembut.
  5. Masukkan tomato puri, air dan susu. Kacau hingga sekata.
  6. Masukkan oregano/Italian herbs dan stok daging lembu (optional).
  7. Kalau tak cukup masin, tambahkan garam.
  8. Biar sehingga mendidih kemudian masak dengan api yang perlahan sehingga kuah menjadi pekat.
  9. Siap untuk dihidangkan.
0 Responses